Samen groot groeien

Zo leer je je kind voor planten te zorgen.

Dag iPad, hoi bladeren! Je kunt het je kind niet vroeg genoeg leren: groen is goed voor je. En dat is leuk om samen te ontdekken, met deze minicursus Samen groot groeien. Speciaal voor groentjes.

Kijk eens goed

Ga met je kind eens op plantensafari in huis, bewapend met een vergrootglas, een schetsboek en viltstiften. Wat zie je? Zijn bladeren glad en stevig, zacht, rond of hebben ze haartjes? Bekijk het ontluikende varenblad, dat zich langzaam uitrolt. En hoeveel kleine bloemblaadjes heeft de hortensia eigenlijk? Of de Zygopetalum. Kun je ze natekenen? En heb je potloden in alle kleuren van de Strelitzia?

De eerste stapjes – met de gieter

Jong geleerd, oud gedaan. Een cliché inderdaad, maar wel een fijne. Want leert jouw kind dat planten water nodig hebben, dan wordt watergeven een leuk ritueel. Met een eigen gietertje zet je zoon of dochter de eerste stappen naar een groen rijk vol zuurstof en ontprikkeling. En daar heb je je hele leven plezier van.

Kindvriendelijke botanica

Elke plant is anders, qua uiterlijk en verzorgingswensen. Trakteer je kinderschare daarom op een collectie verschillende, kindvriendelijke botanica. Zo leren ze de verschillen tussen een springerige Kentia en een exotische Bromelia. En weten ze al snel dat het blad van een Calathea niet te vergelijken met de Monstera*, om maar te zwijgen van een bloeiende Kalanchoë of Anthurium. Zo verschillend, zo mooi. Net als kinderen eigenlijk.

* Wel even opletten: de Monstera is prachtig en zuivert de lucht maar is, nog meer dan andere planten, zeker niet geschikt om op te eten. Maak bij de allerkleinsten de afweging of je een Monstera op hun kamer plaatst, of liever voor een van de andere aangeraden planten kiest.