Grootouderdag, Samen tegen eenzaamheid

a.s. zaterdag 5 oktober kunnen kinderen tot 12 jaar onder onze begeleiding een klein stukje maken voor opa en oma of een alleenstaand of eenzaam persoon.

Hier zijn GEEN kosten aan verbonden, wij bieden dit aan omdat wij een warm hart toedragen aan de Felini Foundation.

U bent van harte welkom met uw kind(eren)!


Grootouderdag is ontstaan in Italië in 1997 en in 2005 door het Italiaanse parlement  bij  wet   geïnstalleerd, en   benadrukt  de   belangrijke  rol van grootouders in het gezin en in de maatschappij in het algemeen. Tijdens deze bijzondere dag ontmoeten generaties elkaar, versterken ze hun banden en leren ze  van  elkaar.  Het  opbouwen  van  een  netwerk tussen generaties voorkomt immers eenzaamheid op latere leeftijd.
Grootouderdag is naar Nederland gebracht door de Felini Foundation  https://www.felinifoundation.nl/.  Deze stichting heeft als doel de communicatie tussen generaties te bevorderen. Op Grootouderdag worden opa’s en oma’s extra in het zonnetje gezet. In Nederland wordt Grootouderdag gevierd op de 1e zondag (of weekend) in oktober.

Vrijdag 6 september organiseert de Italiaanse liefdadigheidsstichting Don Carlo Gnocchi de eerste Grootouderdag bijeenkomst van 2019. Dit is tevens de kick-off van een reeks evenementen, die dit jaar in verschillende landen plaatsvinden in het kader van deze speciale feestdag voor opa’s en oma’s.

De Don Carlo Gnocchi Foundation steunt Grootouderdag sinds het begin. Gezien hun rol in de samenleving en de enorme schat aan kennis en ervaring die ze doorgeven  aan  jongeren,worden  vele  senioren  ook  wel  “grootouders   van iedereen” genoemd. A.s. vrijdag 6 september organiseert de Stichting een evenement dat jong en oud  samenbrengt. Vanaf 10.30 uur  zijn  kinderen en senioren welkom in Malnate (Varese), waar ze kunnen deelnemen aan tal van activiteiten, waaronder het versieren van een grote ballon met bloemblaadjes. In 2009  promootte  de  Stichting,  samen  met  het  Comité  Grootouderdag  en Champions  for  Children,  opgericht  door  de  beroemde  voetballer Clarence Seedorf,   het   liefdadigheidsinitiatief   “Een   bloem   voor   een   avontuur”,  een schrijfwedstrijd voor kinderen met als thema grootouders en bloemen. Omdat elke oma en opa wel een bloemetje verdient; het geven van planten en bloemen is een prachtig symbool van de bijzondere en unieke band tussen grootouders en hun kleinkinderen.

Verder zet ook dit jaar de Noord-Italiaanse Regio Lombardije de traditie voort met de buitengewone opening van het Palazzo della Regione ter gelegenheid van Grootouderdag. Op zondag 6 oktober opent het gebouw in Milaan haar deuren voor grootouders en kinderen, die kunnen deelnemen aan bloemen en planten workshops.

In Nederland

Dit jaar sluit Grootouderdag de “Week tegen Eenzaamheid” af, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat in de eerste week van oktober plaatsvindt. Verschillende Nederlandse steden en  provincies  nemen deel aan de Week tegen Eenzaamheid met activiteiten voor jong en oud. In de regio Apeldoorn wordt Grootouderdag gevierd in verschillende zorgcentra. Dordrecht viert Grootouderdag in het kader van de Week tegen Eenzaamheid met verschillende bloemen workshops in de stad.

In samenwerking met de bibliotheek in Deventer wordt er jaarlijks een opa- en omadag georganiseerd. Dit jaar bracht een delegatie van de bibliotheek een bezoek aan Casa Verdi in Milaan. Dit rusthuis voor bejaarde musici werd destijds opgezet door de de Italiaanse componist Giuseppe Verdi. In Casa Verdi wonen ook jonge studenten in het kader van een project om kennisuitwisseling tussen generaties te bevorderen. Ter gelegenheid van dit bezoek gaf de talentvolle Japanse pianiste Miura Mari een concert, dat zo’n diepe indruk heeft gemaakt  dat ze naar Deventer werd uitgenodigd. Op zaterdag 5 oktober organiseert de bibliotheek workshops en voorstellingen, waaronder een concert van  Miura Mari. Na haar opleiding aan het conservatorium van Tokyo, studeerde de pianiste aan de Internationale Muziekacademie in Rome en volgde de tweejarige opleiding aan het conservatorium G. Verdi in Milaan. Zij won de internationale wedstrijd voor pianobegeleiders “Ottorino Respighi”, werkt aan talrijke internationale producties en geeft concerten over de hele wereld.

Grootouderdag in de wereld

De groeiende vergrijzing van de bevolking in Europa gaat gepaard met een toenemende eenzaamheid onder ouderen. Het opbouwen van een sociaal netwerk tussen jong en oud is de beste manier om eenzaamheid te bestrijden. Grootouders die goede contacten hebben opgebouwd met hun kleinkinderen zien ze over het algemeen vaak en voelen zich minder alleen. Grootouderdag – die tot doel heeft de communicatie tussen generaties te bevorderen –bezet momenteel in veel Europese landen een vaste plek in de agenda.

Kalender Grootouderdag 2019

2 oktober    Italië, Spanje, Kroatië, Slovenië

6 oktober  Nederland, Verenigd Koninkrijk, Ierland 13 oktober Duitsland, Oostenrijk

28 oktober Rusland

@Goed contact met je familie
Het is aangetoond dat het vroeg opbouwen en onderhouden van een netwerk, eenzaamheid op latere leeftijd helpt voorkomen. ‘Die contacten tussen kleinkinderen en grootouders zijn – naast heel plezierig – ook preventief tegen eenzaamheid. Als je 55 bent, ben je meestal nog wel fit. Ben je 90, dan meestal niet meer. In die tussentijd moet je zorgen dat je een goed netwerk opbouwt. Ook met je kleinkinderen. Of, als je die niet hebt, met de jongere generatie. Tegen de jongere generatie zou ik willen zeggen: neem contact op met ouderen. Sta er voor open. Het brengt iedereen zoveel.’ Charles Lansdorp, Comité Grootouderdag.

 

Felinifoundation werkt samen met Fairtrade

Fairtrade staat voor eerlijke handel. Fairtrade staat voor een goede en eerlijke beloning van arbeid. Fairtrade staat ook voor duurzame produktie. Fairtrade bloemen zijn bloemen met een verhaal en dit sluit goed aan bij het verhaal van grootouderdag. Grootouders willen immers niets liever dan een gezonde planeet achter laten voor de toekomstige generaties.

Voor meer informatie:

Felinifoundation.nl, info@felinifoundation.nl tel. + 39-342-5687028

www.facebook.com/grootouderdag