Een gezond klimaat op de kinderkamer

Planten ruilen ongezonde stofjes voor zuurstof

Rust, reinheid en regelmaat, hét recept voor een gezonde opvoeding. Maar wist je dat een gezond klimaat op de kinderkamer ook een verschil maakt? En dat is heel makkelijk te bereiken: met planten namelijk.

Gezonde lucht: niet vanzelfsprekend

Bij een kinderkamer denk je aan speelgoed, mooie kleuren op de muur en meubels die tegen een stootje kunnen. Die maken een kinderkamertje een fijne, veilige plek waarin jouw dochtertje of zoontje de wereld leert ontdekken. Wat je niet kunt zien, zijn de minuscule vervuilende stofjes in de lucht. En nee, dat is geen bangmakerij.

Er hangt iets in de lucht

Vooral formaldehyde is een stofje dat veel voorkomt. Het wordt als het ware uitgeademd door nieuwe meubels en vloeren, gordijnstof, verfsoorten en behanglijm. Juist al die dingen die de kinderkamer zo gezellig en kleurrijk maken. Wegpoetsen gaat helaas niet: desinfecterende schoonmaakmiddelen bevatten juist dit onzichtbare gas en stofzuigers stoten fijnstof uit. Help, binnenluchtvervuiling! Geen paniek, maar te veel van deze stofjes kunnen ongezond zijn.

Planten, redders in nood

En nu het goede nieuws: planten helpen deze stofjes uit de lucht te halen en zetten ze vervolgens om in schone zuurstof. Natuurlijk is ventileren ook een must, maar bij erg warm of juist koud weer niet altijd haalbaar. Planten zijn kampioen Fijnstofverwijdering (via hun bladeren) & Luchtbevochtiging. Kleed de kinderkamer dus aan met deze botanische superhelden. Met een het-is-net-een-boom! palm, verrassende Spathiphyllum, klimmer Scindapsus, plant-met-spannend-blad Monstera, bloemige gerbera’s of de gulle graslelie ben je verzekerd van schone lucht*.

Natuurlijke temperatuurregelaars

We waren het bijna vergeten te vertellen, maar planten zijn naast luchtzuiveraars ook nog eens je reinste temperatuurregelaars. Zo is er het advies om de thermometer in een babykamer zo rond 18 graden Celsius te laten balanceren. Lastig? Laat dat maar aan de planten over: die werken natuurlijk verkoelend. Knappe multitaskers zijn het.

Laat je kind planten ontdekken

Heb je het groenvirus nu te pakken? We geven je graag tips waarmee je je kind spelenderwijs alles laat ontdekken over (de gezonde voordelen van) planten.

* Wel even opletten: deze planten zuiveren de lucht, maar zijn zeker niet geschikt om op te eten. Maak bij de allerkleinsten de afweging of je een Spathiphyllum of Monstera op hun kamer plaatst, of liever voor een van de andere aangeraden planten kiest.